Bevallom én magam is mosolyogtam ezen a címen: mégis olyan sokan tanácstalanok ebben a kérdésben. És nem csak a kényszeresek :) . Kinek címezzem, mit hova csatoljak, másoljak… Higgyétek el, több apróság is felvetődik a küldés gomb megnyomása előtt!

A lényeg itt is, hogy gondolkozzunk a HR-es vagy fejvadász fejével! Jó, ha már az e-mailre pillantva rendszerezett, letisztult benyomást keltünk. A jelentkező személyiségéről ugyanis már egy mail is sokat elárul, vagy bizonyos előítéleteket szül. Egy összecsapott, helyesírási hibákkal teli írás nem éppen azt juttatja a másik eszébe, hogy ő a tökéletes jelölt egy megbízhatóságot és precizitást igénylő pozícióra. Pedig lehet, hogy csak elfoglalt volt az illető és kapkodott.

Fontos, hogy könölelés.jpgnyen és gyorsan meg tudja találni a másik fél, amit szeretne. Segítsünk ebben Neki! Mindenképpen figyeljünk oda a csatolt dokumentum elnevezésére. Nehezen kereshetőek, menthetőek a CV.doc vagy az Oneletrajz.pdf példányok az egyéb Vica2.doc-ról nem is beszélve. A legjobb elnevezések: Kovacs_Vera_Oneletrajz.doc és Vera_Kovacs_CV.doc vagy Kovacs_Vera_HU.doc és Vera_Kovacs_EN.doc. Egy magyar és egy angol CV-t mindig érdemes küldeni. Amennyiben valamilyen egyéb nyelvtudás is követelmény, akkor egy olyan nyelvűt is. A formátum gyakorlatilag mindegy, adatvédelmi okok miatt sokan inkább a pdf-re szavaznak, hogy ne lehessen módosítani.

Ha kérik vagy közvetlenül a cég HR munkatársának küldjük a CV-t, érdemes egy nem túl ömlengős és nem sablonos de példákkal jól alátámasztott, szívhez szóló, egyedi motivációs levelet is csatolnunk az e-mailbe. Még jobb, ha az e-mail szövege maga a rövid motivációs levél, így biztosan nem tudják kikerülni. Az e-mailt sose küldjük üresen! Sajnos ez is gyakori jelenség, amiből arra lehet következtetni, hogy az illető tesz arra hogy behívják-e vagy sem. Legalább pár irányadó (vagy ahogy feljebb említettem: motivációs levélszerű) sorral minden esetben tiszteljük meg az olvasót.

Plusz egy tanács: Lehetőségeinkhez mérten tudjunk meg minél többet a megpályázandó álláslehetőségről, a cégről és arról a személyről, akihez beérkeznek az önéletrajzot. A cég honlapja és a közösségi portálok segítségével rengeteg hasznos infóra bukkanhatunk, ezeket pedig mind-mind beültethetjük az önéletrajzunkba, a motivációs levelünkbe vagy az e-mailbe a tulajdonságok, hobbik és kiemelt területek közé. Rögtön egy fokkal szimpatikusabbak lehetünk az átlagnál!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr944114615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása