Tegnap az egyik vállalati HR területén dolgozó ismerősöm arról panaszkodott, hogy nem igazodik el a fejvadászat sűrűjében. Sok fejvadász céget kipróbált már, de a többség nem nyújtott valós segítséget a kiválasztási folyamatban. Kíváncsi volt arra is, hogy néz ki a teljes folyamat és hol bukik el a fejvadászok oldaláról. Egyáltalán miért nem tudják megtalálni a megfelelő embert számára?

Bár én a másik oldalt képviselem, mégis azt kell mondanom, hogy megértem a problémáját. Rengetegszer találkoztam én is olyan helyzettel, amikor több fejvadász cég teljesített sikertelenül és ezután keresett meg minket az ügyfél.

Példaként had említsek egy megtörtént esetet természetesen inkognitóban. Az elején nagyon könnyűnek tűnő procedúra igencsak elhúzódott, amikor beleástuk magunkat a keresésbe. Mert a környék összes hasonló intézményébe kerestek hasonló vezetőt, mert alig lehet olyan embert találni, aki bevállalja az elsőkörös idegen nyelvű interjút, mert Pestre kell feljönni stb… Egy hónap elteltével, kínkeservesen mégis akadt két szuper jelölt, aki minden szempontból megfelelt a pozíció kritériumainak. Hogy mi volt az oka a sikerünknek? A folyamatos kommunikáció. Csaknem száz embert kerestünk meg, amiből a végén kettő maradt. Hihetetlenül hangzik ugye? Mást sem csináltam, csak riportokat küldtem és találkozót szerveztem, hogy megértse a cég HR-ese milyen a munkaerőpiac és miért megy lépésről-lépésre a keresés. Partnerként dolgoztunk együtt a közös ügy érdekében. Persze kellett hozzá az is, hogy hajtson minket, hogy mi is elhiggyük, meg fogjuk tudni oldani! A közös célt néztük valójában mind a ketten. Ezeket az apróságokat nagyon sok HR-es hiányolja, pedig csak ennyin csúszott el a többiek sikeres teljesítése.

Az egyik legevidensebb dolog pedig nem más, mint a bemutatkozás, a HR-esnek látnia kell a tanácsadót, akivel közösen dolgoznak. A kölcsönös szimpátiát nehezebb látatlanul felkelteni. Az átvett, megörökölt projektek például ezért siklanak ki gyakran. A HR-esnek érdemesebb minél több dolgot megismernie a tanácsadóról (referenciák, tapasztalat, munkamorál stb…), hogy lássa együtt tud-e majd dolgozni vele. Jó ötlet lehet például a közös interjúztatás is. Ilyenkor a fejvadász jobban átláthatja a követelményeket és magát a szervezetet, vagy a helyzetet, ahová a jelöltet küldi.

Ha már az ügyfél-tanácsadó meetingeknél tartunk, szeretném felhívni a vállalati kollégák figyelmét két fontos tényezőre, amiről érdemes kifaggatniuk a fejvadászt. Feltétlenül kérdezzünk rá a munkamódszerekre: az olyan cégek, akik csak adatbázisból dolgoznak, a mai világban nem elég hatékonyak. Amennyiben speciális, nehezen betölthető pozícióra keressük a jelöltet, olyan fejvadászt keressünk, aki a direkt keresés módszerét is alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy képes feltérképezni a piacot az adott pozíció kapcsán és tud akár a konkurenciától is jelöltet átcsábítani. A referenciák bemutatása a másik legfontosabb tényező, mely alapján válogathatunk a fejvadászcégek között. Kérhetünk akár személyes kontakttal (telefonszám, mail) együtt is referenciákat. Érdemes közülük egy-két HR-est megkérdezni a cégről: pl. a gyorsaságukról, a hatékonyságukról és akár a pozíció jellemzőiről.

Jó, ha minél több információnk van az egyes fejvadászcégekről. Egy másik vállalati HR-es barátom nemrég arról számolt be, hogy több céggel kötöttek szerződést és szinte mindegyik másban erős: ezért tudnak közösen hatékonyan együtt dolgozni. Sokan a kezdő, induló pozíciók betöltésében erősek, mások a vezetőkre specializálódtak, de van például egy megoldó fejvadász is, aki legspeciálisabb, legritkább pozíciók betöltésében profi. „Megfelelő fejvadászt a megfelelő pozícióhoz!”- ők erre esküsznek, és milyen igazuk van!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr44067891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdyzs 2014.03.16. 06:02:18

Én a másik oldalról, mint elhelyezkedni kívánó szeretném megtudni, melyek a legjobb fejvadász cégek hazánkban. Ebben tudsz segítséget adni?

Évi87_87 2014.07.14. 16:27:22

Igen, ilyesmi segítségnek én is örülnék!
Ha írnál pár sort a repasieva1@gmail.com-ra, nagyon szépen megköszönném! :-)
süti beállítások módosítása