Ma már teljesen az életünkhöz nőtt a közösségi háló fogalma. Lehet szidni vagy isteníteni, de elkerülni nem. Ha nyitott szemmel jársz és tudatosan „prezentálod” magad, az álláskeresésed kitűnő eszközévé válhat a falad vagy az oldalad. Figyelj csak!

Social-Media-Networks.jpg

 

Facebook

A legelterjedtebb oldalon többnyire a barátaiddal és a tágabb ismeretségi köröddel tudod tartani a kapcsolatot, de ne feledd, hogy bármelyik unatkozó HR-es ránézhet a profilodra. A legjobb, amit tehetsz, hogy letiltod az oldalad az ismeretlenek számára. Mégis elfordulhat, hogy egy ismerősödön keresztül megnéznek vagy akár bejelölnek, ezért jó, ha a profilod is kulturált benyomást ad rólad. Ugye Te sem alkalmaznál egy Bacardis üveggel pózoló macát komoly pozícióra? Kerüld a flegma kiírásokat és a provokáló képeket. Az álláskeresés szempontjából a legjobb, ha életvidámságot, aktivitást jelez visszafogottan a profilod. Mosolygós, jólszituált képek a barátaiddal, a pároddal. A városban, sportolás vagy egyéb hobby végzése közben. A barátaid száma, a posztjaid, a megosztásaid, a csoportok és lájkok mind árulkodnak a személyiségedről.

A Facebookon is találhatsz álláskeresőknek szóló oldalakat, ahol számtalan betöltetlen álláshirdetés vár rád. Ajánlom a Szárnyas fejvadászt, többet találtak már rajtuk keresztül állást. A cégek nagy része is rendelkezik Facebook oldallal, ahol sok információval gazdagodhatsz egy interjú előtt.

Twitter

Hazánkban még kevésbé népszerű a csiripelés. Mégis érdemes követned a szakmád elismert alakjait, hogy tájékozódni tudj a legfrissebb szakmai hírekről és eseményekről. A cégek itt is megtalálhatóak és a fejvadászok oldalain is láthatsz számtalan hirdetést. Érdemes szakmai twitter folyamot építened, amivel szintén az elköteleződésed erősíted meg. A szakmai vezetőknek és a HR-eseknek tetszik, ha valaki véleményt nyilvánít szakmai fórumokon.

Linkedin

Az álláskeresés internetes úttörője lehetsz a Linkedin-en keresztül. Itt önéletrajzszerű profilokkal vannak jelen a munkaadók és a munkatársak egyaránt. Az oldal az utóbbi években fejvadászok és a HR-esek alapvető keresési eszközévé vált. Érdemes sokszínűen, adatokkal alátámasztanod a profilod. Írj a feladataidról részletesen egy-egy munkakörnél, hogy a leginkább testreszabott lehetőségekkel keressenek meg. Válassz egy profi profilképet. Kérj ajánlást a munkádról. Jegyezz be tulajdonságokat, amit mások megerősíthetnek. És a legfontosabb: építs kapcsolatokat! A Linkedinen nyugodtan bejelölhetsz számodra ismeretleneket: tanácsadókat, szakmai vezetőket. Csatlakozz téged érdeklő csoportokhoz és szólj hozzá a témákhoz. Léteznek kifejezetten álláskeresőknek szóló csoportok pl. Állást keres-kínál. Tudsz követni cégeket informálódás céljából és Te is létrehozhatsz csoportokat. Légy céltudatos! Gondold végig milyen kulcsszavak jellemzik a munkád. Lehet, hogy egy apró változtatás már növeli az esélyeidet. Saját tapasztalataim alapján mondom, a Linkedinre érdemes regisztrálni: bizony nem egyszer kerestek meg állásajánlattal számomra ismeretlen munkatársak nagyon is ismert cégektől. 

Tehát... háló építésre fel!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr694898014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balla Zsuzsanna 2015.08.05. 14:02:49

Nyugdíjasként keresek munkalehetőséget.Korábban a kereskedelemben dolgoztam, több területen, saját cég, alkalmazotti munkaviszony, stb.
Szeretek dolgozni, igaz a nyugdíjam nem "kiemelt" , de szellemileg is aktívnak érzem még magam. Sajnos úgy látom, hogy az Önéletrajzom hiába küldözgetem nem igazán lehet "kapcsolatok" nélkül eljutni sehova.Pedig a könnyű fizikai munkától kezdve , bármit szívesen csinálnék.Hajrá, hajrá itt vagyok !
süti beállítások módosítása