Karácsony előtt egy ismert multinacionális cég volt kereskedelmi igazgatója kérdezte tőlem elcsukló hangon a telefonban: „Ugye a korom miatt nem akar látni a cég?” Nem tudtam a „majd keressük, ha lesz valami” szöveget elővenni. Kiböktem egy igent. Majd eszembe jutott, mit tennék, ha egy közeli hozzátartozóm kényszerülne 40-50 fölött álláskeresésre... Tíz perc múlva visszahívtam az urat. Az alábbi tippek a beszélgetésünk alapján születtek.    


Az álláskeresők 21%-a töltötte be az 50. életévét. De már sajnos a 40-en felettiek is gyakrabban számolnak be hátrányos megkülönböztetésről az álláskeresés kapcsán mint a többi korosztály vagy veszélyeztetett csoport (pl. kismamák). Nem könnyű a seniorok helyzete, de nem reménytelen, higgyétek el!


Nézzünk szembe a sztereotípiákkal!

A 40 év feletti jelö
lteknek rengeteg előítélettel kell megküzdeniük. Az első lépés az állás elnyeréséhez számukra az, hogy azonosítsák ezeket. Sok munkáltató azt gondolja, hogy az idősebbek kevésbé tanulékonyak és alkalmazkodóak. A tudás sokszor szintén fókuszba kerül: az idősebbek szakmai ismereteit elavultnak gondolják. Gyakran az is az érzése a munkaadónak, hogy a fizetési igényük nem alkalmazkodik a piaci realitásokhoz. Illetve legyünk őszinték: a nagyobb cégeknél gyakran harmincasok is ülnek magasabb pozíciókban, akik szívesebben veszik a saját korosztályukkal körül magukat és tartanak attól, hogy a náluk tapasztaltabb szakembert nehezebben irányítanák. A nyelvtudás hiánya is gyakori probléma: a Workania állásportál 90 ezer idősebb álláskereső adatait vizsgálva megállapította, hogy a korosztály alig több mint fele beszél angolul, németül kevesebb mint egyharmaduk, franciául viszont mindössze 3 százalékuk. Egy vezető kiválasztással foglalkozó ismerősöm szerint a kisebb pozíciókban való elhelyezkedés sem megoldás: nem pártolják a munkaadók, mert félnek, hogy amint jobb lehetőséget kap az illető tovább áll. Ez pedig hosszú távon nem kifizetődő a cégnek.


Mit tegyünk, ha mi is a negyvenes-ötvenes munkakeresők táborát erősítjük?

Először is ne ijedjünk meg! 40 felett nagy a tét: el kell látni a családot, biztosítani kell a gyermekek jövőjét. A terhet azonban nem cipelhetjük egyedül: ilyenkor érdemes a család, a rokonok és a barátok segítségét is kérnünk. Ne szégyenkezzük, ismerőseink életében is legalább egyszer előfordult az álláskeresés küzdelmes időszaka. Megsokszorozhatjuk a kapcsolati hálónkat, ha a közvetlen és a tágabb környezetünk is tudja: állást keresünk. Küldjük az önéletrajzokat, akinek csak tudjuk: volt partnereknek, vevőknek, volt munkatársaknak, fejvadászoknak!

Az önéletrajz a bemutatkozás első lépése: érdemes elvenni a korról a figyelmet és a tapasztalatra és az egyéb speciális tudásra helyezni. A motivációs levél jó lehetőség arra, hogy megcáfoljuk a sztereotípiákat. A személyes találkozón szintúgy felénk billenhet a mérleg, ha a következőket hangsúlyozzuk: "A 40 év felettiek megbízhatóbbak, és lojálisabbak mint a huszonévesek, nem váltanak olyan gyakran munkahelyet és az állásukat is sokkal jobban megbecsülik."

Legyünk nyitottak! Ha elfogadjuk, hogy a keresésünk hosszabbra nyúlhat, az időt használjuk fel arra, hogy szélesítsük a tapasztalatunkat: tanuljunk meg egy új nyelvet, végezzünk el egy tanfolyamot vagy bármilyen kapcsolódó képzést, járjunk el konferenciákra, ismerkedjünk szakmabeliekkel és kövessük nyomon a történéseket. Jelentkezhetünk akár előadónak is konferenciákra. A hallgatóság értékelni fogja a tapasztalatainkat és ki tudja, ki figyelhet fel ránk. Ne csak a saját területünkben gondolkozzunk: ismerőseinken keresztül betekintést nyerhetünk más kapcsolódó szakmába vagy iparágba. Ne utasítsuk el a távmunka vagy projekt munka vagy tanácsadás lehetőségét.

Használjuk ki a közösségi hálók adta lehetőségeket! Ezek az oldalak nem csak a húszévesek számára hasznosak. A szakmában dolgozók értékelik a tapasztaltabbak tanácsait: osszuk meg véleményünket fórumokon, hozzunk létre csoportokat, indítsunk vitákat. Ráadásul a fiatal titánok számára fontos, hogy minél több rangos, tapasztalt senior ismerőssel rendelkezzenek ezeken az oldalakon. A leghasznosabb talán a linkedin.com lehet, itt már léteznek funkciók kifejezetten az álláskeresők számára is. Bárki felfigyelhet ránk ebben a gyorsan mozgó online világban!

Ez az időszak felhívhatja a figyelmünket arra is, hogy talán itt az idő teljes mértékben megvalósítani önmagunkat. Ha van egy kis tőkénk, kezdjünk saját vállalkozásba. Persze előtte készüljünk erre: keressük meg a piaci réseket, elemezzük az igényeket és gyűjtsük magunk köré azokat a megbízható ismerősöket, akiknek a tudását mi is kamatoztatni tudjuk. Vannak ma már olyan lehetőségek, amelyek minimális befektetést igényelnek, gondoljunk csak az online szolgáltatásokra!

Vegyük észre a felkínált segítséget! Több manager is bevallotta már; bizony bejelentkezett a munkaügyi központban munkanélküli segélyért, amikor állást keresett. Bármilyen kis összeg is érkezik, a későbbiekben még jól jöhet. Az állam is tisztában van a 40 felettiek foglalkoztatási problémáival, korábban például sokan kiváltották a Start Extra kártyákat, de az új kormány már nyáron célul tűzte ki az ötven felettiek segítését. A munkaadónak egy éves időtartamban támogatást nyújtanak, amennyiben ezt a korosztályt alkalmazzák.

Osszuk meg tapasztalatainkat és hallgassuk meg másokét! A Ferencvárosi Művelődési Ház hatalmas érdeklődés közepette rendezett 45 éven felülieknek szóló állásbörzét, ahol 15 kiállító cég vett részt. Országszerte körülbelül 50 Foglalkoztatási Klub várja az érdeklődőket, ahol hozzáértő szakemberek segítik át a fizikai és lelki nehézségeken az állásukat vesztett középkorúakat. Terápiás foglalkozásokon, vezető szakemberek irányítása mellett beszélik meg a problémákat és készítik fel lelkileg a bajba került munkavállalókat az álláskeresés hercehurcájára.

Tartsunk mértéket! Az álláskeresés örökérvényű szabályát, a nagy számok törvényét tartsuk észben, jelentkezzünk minél több helyre, ragadjunk meg minél több lehetőséget. Vigyázzunk viszont arra, hogy ne essünk túlzásokba: egy telefonhívással vagy egy e-maillel megerősíthetjük a HR-est abban, hogy valóban érdekes számunkra a lehetőség, és esetleg még fel is hívhatjuk magunkra a figyelmet, viszont a túl gyakori személyes jelentkezést már túlzott rámenőségként fogja értékelni a leendő munkáltató és ellentétes hatást fogunk elérni vele.

Kovácsoljunk előnyt a visszautasításból! Ha nemleges választ kapunk egy interjú vagy megkeresés után, beszélhetünk őszintén (de azért ne a legnagyobb részletességgel): kérjük meg a számunkra szimpatikus HR-est vagy a fejvadászt, hogy továbbítsa anyagunkat ismerőseinek. Meg fogják érteni a problémánkat és ők is örülnek, ha segíthetnek. Ezek a szakemberek nagy kapcsolati hálóval rendelkeznek, amit érdemes "kihasználni".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr304288598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.26. 14:24:44

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

Allaskereso 2012.03.29. 14:03:59

@: Minden blogra felpofátlankodsz? Így hidd el, nem fogsz célt érni, akkor sem, ha valóban értékes lehetőséget ajánlsz, hiszen csak spamekkel szórod tele az állástémájú oldalakat.
süti beállítások módosítása