Őszinte leszek: általában mindenki nyűgnek érzi és nem is tartozik a kedvenc témáim közé. Mégsem kerülhető ki. Hogy mégis mi a haszna? Olvassatok csak tovább, alább jön egy kis segítség is… :-)

 

Miért hasznos a motivációs levél?

 

Az amerikai típusú önéletrajz tömör, lényegre törő információkat követel az álláskeresőtől, sokszor nincs benne lehetőség olyan többlet információk megosztására, amelyek még pluszban előnyösen befolyásolhatják a kiválasztást. Az önéletrajz nem ad arra teret, hogy a kritikus pontokat megmagyarázd (pl. pár hónapos munkavégzés) vagy azt sem tudod megjegyezni, hogy miért éppen az adott lehetőséggel szimpatizálsz. Nem is beszélve a személyes tulajdonságok, a motiváció és rátermettség hangsúlyozásáról.

 

A motivációs levelet érdemes tehát a kitűnés egy újabb eszközének tekintened.

Figyelj arra, hogy ne legyen túl sablonos a szöveg, mégis tartsd be a hivatalos követelményeket. Ne könyörögj, de ne is tűnj nagyképűnek.

Légy egyedi, kelts szimpátiát!-ez a lényeg.

 

Így készítsd el a sajátod!

 

Először is itt is be kell tartanod a formai követelményeket: megszólítás, címzett és a terjedelem ne haladja meg az 1-1,5 A4-es oldalt. A második legfontosabb lépés, aminek nem fogsz örülni: szinte minden egyes pályázat külön-külön motivációs levelet igényel. Érdemes elbabrálnod vele a teljes siker érdekében! Végül gondold át a konkrét álláshirdetés alapján, hogy mivel szeretnéd kiegészíteni az önéletrajzod. Melyek azok a pontok, amik rövid magyarázatot igényelnek vagy amiket pluszban érdemes lenne hangsúlyozni. Általában az alábbi témaköröket érdemes beépíteni (a sorrend felcserélhető ízlés szerint):

 

-Egy mondat arról, hogy mire jelentkezel

„A …. állásportálon örömmel olvastam a hirdetésüket, mely szerint HR munkatársat keresnek.”

 

-Egy-két mondat arról, hogy milyen területen szereztél tapasztalatot és konkrétan milyen szervezeteknél, szakmailag miben vagy erős

„4 éves tapasztalattal rendelkezem a HR asszisztencia és a kiválasztás területén, melyet főképp a Barta és Társa illetve az Ablam Kft.-nél szereztem.”

 

-A kompetenciáid, előnyös tulajdonságaid kiemelése és alátámasztása. Ez a legfontosabb rész! A legtöbben csak felsorolják ezeket, de ha alá is támasztod példákkal, már kitűnsz a több száz jelentkező közül.

„Terhelhetőségem bizonyítja, hogy a HR adminisztratív teendőim mellett gyakran segítettem a Marketing osztály munkáját is.”

 

-Kiemelheted azt is, miért Te lennél az akit keresnek, a megfelelő munkaerő

„Úgy érzem az említett személyes kompetenciám és a mindkét elvárt területen szerzett többéves tapasztalatom okán a cég lelkes és elkötelezett munkatársává válhatnék”

 

-Jó ötlet egy mondat arról, hogy miért szimpatikus a cég. Fényezzük őket picit, ez erről szól. :-)

„Kiemelkedő társadalmi tevékenységük (pl. Sport a gyermekekért program) és szakmailag érdekes hirdetéseik keltették fel a figyelmem.”

 

-Jegyezd meg miért szeretnél váltani

„Három tevékeny és eredményes év után úgy érzem, újabb kihívásokra vágyom.”

 

-Végül a kínosabb pontoknál érdemes magyarázatot adnunk.

„A cég anyagi nehézségekbe ütközött, ezért bár hosszú távra terveztem, mégis váltásra kényszerültem.

A motivációs leveleket nem könnyű összehozni, de hidd el megéri. Az emberek nagy része akkor sem küld ha kérik, így már a megírásával ki fogsz tűnni a többiek közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr124132402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása