don't panic.jpgAhogy körülnézek a metrón reggel, rendszerint rohanó, stresszes munkatársakat, aggódó anyukákat és izguló diákokat látok. Az utóbbi évek irdatlan tempójával szinte lehetetlen lépést tartani és igazán kevesen tudnak tökéleteset nyújtani. Ha sikerül, az leginkább valaminek a rovására írható pl. a család, hobbyk és sport elhanyagolása. A saját bőrömön már azt is megtapasztaltam, amikor a test parancsol megálljt, különböző betegségek és tünetek formájában. Eközben azonban mégis csak szükségünk van az anyagiak biztosítására, a kíváncsiságunk kielégítésére és az önmegvalósításunk elérésére.

Legyen szó állásinterjúkról, munkahelyi megfelelésről vagy egy vizsgáról, sose ess pánikba!

Köszi, de hogy kell ezt megvalósítani?- teszed fel a kérdést vélhetően. Ezzel a problémával szembesülök én is folyton, amikor azt hallom, hogy legyek pozitív. Nos, számtalan könyv, cikk és számomra példaértékű személy tanácsai alapján összegyűjtöttem Neked mire jutottam.

 

Gondold át és mérlegelj!- Vizsgáld meg az adott helyzetben, hogy mennyire fontos Neked. Gondold végig mi lehet a legrosszabb és a legjobb kimenetel. Tényleg muszáj megfelelned vagy tökéleteset nyújtanod? Sokszor jelentéktelen szituációk fontosságát túlozzuk el. Ne dramatizálj! Ha az új anyós vagy a számodra amúgy sem szimpatikus vezető (akinek legszívesebben már ma felmondanál) hibát talál benned, ugye még nem tragédia?

Nézz globálisabban az életedre!- Tudom unalmas, de sokszor tényleg segít, ha összehasonlítod magad nehezebb sorsú emberekkel. A legtöbben csak a közeli hozzátartozók vagy a barátokkal történt megrázó események hatására jönnek rá, hogy máshogy kell élniük vagy egyszerűen meg kell élniük az életet végre. Ne várd meg, amíg veled vagy körülötted történik valami rossz. Egyszer nézz végig egy híradót ebből a szemszögből! Nincs nálunk háború, éhínség, természeti katasztrófa, meg van a lábad, látsz, hallasz…ugye hogy a Te problémád (pl. egy sikertelen állásinterjú) eltörpül ezek mellett? Miért is ne élvezhetnéd akkor az életed?

Ne erőltesd, ami nem megy! - Emberek vagyunk, nem kell mindenben tökéleteset nyújtanod. Senki nem várja el tőled. Mindenkinek a saját képességeiből érdemes kiindulnia. Tegyél szert minél mélyebb önismeretre, ismerd fel az erősségeidet. Ne vállald magad a határaidon túl és alatta sem. Ha valami nem megy válts. Lehet, hogy egyszerűen nem az a Te utad, más valamiben viszont kiugró lehet a teljesítményed.

Így légy pozitív!- Számos kutatás és sikeres ember példáján tudjuk, az optimisták több mindent elérnek és boldogabban élnek, mint a pesszimistább társaik. Gondolj csak ismert emberekre: Steve Jobsra, Madonnára vagy mondjuk Vágó Istvánra :) ! Mi volt a közös bennünk? Mertek nagyot álmodni és egy pillanatra sem gondolták, hogy nem valósíthatják meg, amit szerettek volna. Elhitték, hogy meg tudják tenni! Sajnos nem mindenkibe nevelték bele ezt a mentalitást, így érdemes magad elsajátítanod a következőképp.

  1. Határozd meg pontosan mire vágysz! Legyen egy célod, álmod! Érdemesebb kisebbekkel kezdeni! Fontos, hogy mindig pozitív formába öntsd, amit el szeretnél érni. Pl. „A nem szeretnék annyit hibázni az interjúk során” nem doppingol annyira, mint ez: „A következő interjún sikeres leszek, kihozom magamból a maximumot”. Felejtsd el a nemet!
  2. Vizualizálj, gondolj rá sokat, emlékeztesd magad folyton. Írd ki a hűtődre vagy a pénztárcádba, tegyél ki egy képet a szobád falára.
  3. Higgy! Ez a legnehezebb, de amint egy kisebb céllal kapcsoltban megtapasztalod a pozitivitás erejét menni fog. Hidd el, hogy megvalósíthatod a célod, egy pillanatra se bizonytalanodj el. Hidd el, hogy képes vagy rá!

 

A jelenben élj!- Persze vonjuk le a következtetést és tanuljunk a hibáinkból, de nem érdemes túl hosszan a múlton töprengeni vagy a jövőn aggódni. Egyszerűen csak azért, mert elfecsérelt idő. Ha előtted egy probléma, akkor old meg. Nehéz, de tudatosítsd ezt magadban

Szeress és légy hálás!- Ezek olyan pozitív érzések, amelyek feledtetnek minden problémát. Gondold csak végig, miért lehetsz hálás vagy jussanak eszedbe azok, akiket nagyon szeretsz. Ugye, nem is vagy egyedül és máris sikeresebbnek érzed magad?

Add önmagad!- Természetesen vannak olyan alapvető normák, amelyeket érdemes mindig szem előtt tartani. Sose játszd viszont meg magad. Fogadd el, hogy nincs olyan ember, akit mindenki kedvel. Járd a saját utad, akinek tetszik, melléd szegődik, akinek nem, hát nem. A melléd szegődőket viszont becsüld meg!

Mit tégy, ha mégis Rád tört a pánik?- Amíg a fentieket kevésbé tartottam szem előtt, gyakran elfogott a nyugtalanság vagy az idegesség. Idővel és egy kis gyakorlással azonban arra is rájöttem, mivel tudom az adott pillanatban lenyugtatni magam. Egyéne válogatja, hogy kinek mi segít. Nekem eddig ezek váltak be:

-Megpróbálom magam meggyőzni a fentiekről és ismételgetem magamban a stresszes szituációban: „Nyugodt vagyok, minden rendben van. Ez egy sikeres nap.” stb…

-Próbálom elvonni a figyelmem az aggódásom tárgyáról egészen addig, amíg nem jön az életesemény, ami miatt izgulok. Például nézem a körülöttem elsuhanó embereket, a tájakat, könyvet olvasok vagy beletemetkezem a munkába, annyira, hogy egyáltalán ne legyen energiám agyalni.

-Nyugodt (pl. meditációs vagy komoly vagy kedvenc) zenét hallgatok

-Sportolok. A sport minden negatív gondolatot elűz és utána biztosan elégedetten zuhansz utána ágyba

-Sokaknak segítenek a meditációs, autogén tréning vagy agykontroll tanfolyamokon elsajátítottak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr924988519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása