Azon túl, hogy az interjúztató végig kérdezi a korábbi munkáltatóknál szerzett tapasztalatokat, feltehet pár rafináltabb kérdést is, melyek elsősorban az elkötelezettségedet és a rátermettségedet vizslatják. Az alábbiakban olvashatod ezeket az egyébként komoly önismeretet feltételező, sokszor mégis nehéz és az álláskeresők körében nem túl kedvelt mondatokat. Persze a válaszadáshoz jár egy kis segítség is. :-)

 

Mik a terveid a jövőre nézve/ a következő 5 évben?

Igazából fogalmad sincs, ugye? Pedig jó, ha előre meghatározol pár távlati tervet, amit szívesen megosztasz egy ilyen helyzetben.

Ez a kérdés az ambíciódra szeretne rákérdezni. Vezetővé akarsz válni egyszer vagy jó Neked a háttérben? Sajnos kis hazánkban a túl sok ambíció is megijesztheti a vezetőt, ezért jobb, ha a középutat választod. Kiderül a válaszból, hogy tudsz-e hosszabb távon gondolkozni. Fontos hogy a jelöltnek szilárd céljai és elképzelései legyenek az életéről, ezt kell tükröznöd a válasszal. A lojalitásodat is érdemes megcsillogtatni akár.

„Már az egyetem óta tudtam, hogy passzol a személyiségemhez ez a szakma. Szeretnék minél több tudást elsajátítani ezen a területen. 5 év múlva senior…-ként látom magam az Önök cégénél.”

 

Melyek a legpozitívabb és legnegatívabb személyiségjegyeid?

A pozitívokat nem érdemes ragoznom. De mégis mit kezdjünk a negatívakkal? Semmiképp se oszd meg az interjúztatóval, hogy minden reggel késel, és ha úgy tetszik, beszólsz a melletted ülőnek. Az sem jó ötlet, ha kijelented, hogy nem tudsz ilyet mondani. Az azt jelenti a másik fél számára, hogy nem vagy tisztában önmagaddal. Fordítsd inkább a negatívumot pozitívummá!

„Szeretem, ha a kezemből kiadott munka tökéletes és mindent időre befejezek. Néha már a kollégáim szoktak rám szólni, hogy ne vegyem ilyen komolyan, de nálam a lelkesedés belülről jön. Leginkább magamnak szeretnék megfelelni.”

 

Miért éppen ez a terület/ ezek a tanulmányok vonzottak?

A válaszod tükrözzön elkötelezettséget a terület iránt. Jelezd azt is, hogy Te magad döntöttél így. Kiemelheted mit tartasz érdekesnek a területben, beszélj szenvedéllyel róla!

„Már gyermekkoromban is kiderült, hogy kitűnő logikai készségekkel rendelkezem. Az első számítógépemtől alig tudtak elvonszolni a szüleim. Nem volt kérdés, hogy informatikai szakközépben folytassam a tanulmányaimat. Már akkor programoztam, lenyűgözött, hogy függvények és számok sorával alkothatok egy új világot.”

 

Mit jelent számodra a siker?

Nem is olyan könnyű kérdés, ugye? Mindenkinek egyéni mércéi vannak, mégis érdemes a főnök elismerésére és a saját belső „mérődre” is gondolni. A válaszod utaljon arra, hogy a munkád az életed egyik legfontosabb területe, amit szívvel-lélekkel végzel és képesnek érzed magad a kitűzött eredmények elérésére. Jó pont, ha konkrét példákkal egészíted ki a válaszod.

„Számomra az a siker, ha a munkámban és a magánéletemben is elérem a kitűzött céljaimat. A legutóbb akkor éreztem ilyet, amikor önállóan lebonyolítottam egy rendezvényt és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. A párom is rettentően büszke volt rám. Alig várom a következőt.”

 

Szituációs kérdések

Említs egy konfliktusos helyzetet, amelyet sikeresen megoldottál!

Ennél a kérdésnél tényleg nem hagyatkozhatsz sablon válaszokra, mindenképp a saját emlékeidben kell kutatnod. Nem baj, ha rögtön nem vágod rá a választ, különben könnyen úgy tűnik, hogy bővelkedtél a konfliktusos helyzetekben. Azt is megemlítheted, hogy nem emlékszel túl sok ilyenre, majd gondolj egy olyan élményre, amikor sikert értél el. Biztosan ütköztél akadályokba. Nem tanácsos a főnökkel kapcsolatos konfliktusos példákat előhozni, de egy ügyfél vagy kolléga meggyőzése szuper ötlet lehet. A végkimenetel konstruktív, érett megoldás legyen.

„Általában jól kijövök a kollégákkal és az ügyfelekkel, ezért nehéz ilyet mondanom. Egyszer az egyik kollégám szájából visszahallottam az ötleteimet egy meetingen. A főnökömnek ezt nem jeleztem, de a kollégát félrehívtam és finoman utaltam rá, hogy annyira nem esett jól. Többször nem is fordult elő és azóta is jóban vagyunk.”

 

Összességében nyugodtan légy őszinte, de ne apró részletekbe menően és azért gondold a kérdés mögé azért azt is, hogy mi lenne ideális a pozíció szempontjából.

Bármennyire is utáljuk őket, ezek a kérdések segítik a HR-est abban, hogy teljesebb képet kaphasson a személyiségedről és megítélje, hogy valóban jól éreznéd-e magad az adott pozícióban illetve beillesz-e a csapatba. Hosszú távon pedig akár tanulhatsz is belőlük önmagadról, így Te is csak több, gyakorlottabb leszel! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr564339218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penelope garcia 2012.03.26. 15:05:45

Tudod, a gond csak az, hogy egyre többen megtanulják ezeket a sablonokat, végül már mindenki csípőből vágja - s akkor mi szükség lesz ezekre a kérdésekre egyáltalán? Sőt, mi szükség lesz hr-esre?

FejvadÁsz 2012.03.26. 22:33:54

:-) Igen, próbáltam azt hangsúlyozni, hogy jó ha példákkal tarkítjuk a mondandót, az egyedibbé teszi. Sajnos sokan tényleg nem tudják még a sablonokat sem hozni...például amikor egy adminisztratív és elég monoton pozícióra kerestem jelöltet, minden második azt hangsúlyozta, hogy milyen kreatív és marketinges akar lenni...

Allaskereso 2012.03.27. 19:01:20

@penelope garcia: :) Jogos kérdés. :) Szerintem ennek az a módja, hogy megértjük, mit akarnak tudni a HR-esek és magunk rakjuk össze a saját válaszainkat.

Én például annak idején, mikor HR területen dolgoztam nyári munkán, rengeteg olyan motivációs levéllel találkoztam, ami így kezdődött: "mint az önéletrajzomból kiderül..." Én ilyet sosem írtam, hanem mindig megfogalmaztam a saját stílusommal.

FejvadÁsz 2012.03.28. 09:37:19

Nagyon fontos dolgokat emeltél ki, a HR-esek megértése és az egyediség tuti célra vezető! Csak így tovább!
süti beállítások módosítása