Számos átalakuláson ment keresztül szakmai utunk képes lenyomata: az egyetemi felvételin még bőrére eresztett folyó szöveget vártak, aztán bombaként robbant a tömör és átlátható amerikai típus, majd jött a túlmisztifikált Europass. Ma már csak az számít, hogy már az önéletrajz emeljen ki a jelentkezők tömegéből…Az alábbiakban egyszerű mégis rafinált tippeket olvashatsz az önéletrajzírással kapcsolatban a standard szabályokon túl.

Gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy egy szakmailag kiváló embernek bizony javaslatot kell tennem a CV-je átírására. A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik legalább 7-10 éve dolgoznak a munkahelyükön és váltásra kényszerülnek. Az ő elhelyezkedésük gyakran networking alapján történt, sokan nem is tanulták meg a CV készítés rejtelmeit. És persze a pályakezdők! A diákok legtöbbször nincsenek megfelelően felkészítve az álláskeresés fortélyaira.

Mire figyeljünk a személyes adatok megadása során?

A leggyakoribb „vétek”, hogy az illető alig láthatóan a személyes adatok részben adja meg a nevét. Vajon melyik HR-es fog így rá emlékezni, miután 300 önéletrajz után rápillant? A nevet érdemes az önéletrajz cím alá vagy fölé, de szintén címként kiemelni. A lakcímek esetében egy is bőven elegendő, az interjúztatót úgysem érdekli, hogy milyen jogon tartózkodunk abban a lakásban. A mobiltelefon megadása szintén elegendő. Szeretném felhívni a figyelmet arra hogy ne a céges mobilt adjuk meg az önéletrajzban. Egyrészt azért mert a jelen munkahelyen zavaróak lehetnek az állást kínálók hívásai, másrészt a munkahelyváltással később elérhetetlenek leszünk a fejvadász számára. Az e-mail cím ismét kritikus pont, készítsünk egy „szakmait” vagy komoly hangzásút, mint pl. kovacs.vera@gmail.com, és kerüljük a cicuka, jucus, hacker és egyéb kezdetűeket. A gyermekek feltűntetésének kérdését nehéz megválaszolni. Férfiként érdemes megadni, mert egy apa képe pozitív irányban befolyásolja a munkaadót. Azt sugallja rendezett családi élete van. Nőként sajnos az a tapasztalat, hogy jobb, ha nem tűntetjük fel a gyermekek számát, mert sokszor kétkednek a munkabírásunkban.

Szakmai tapasztalat és a többi

Ügyeljünk arra, hogy önéletrajzunk ne tartalmazzanak nagyobb „lyukakat”, ezekre ugyanis hamar ráharapnak a személyzetisek. Inkább tegyük hozzá azt a pár hónapot valamelyik munkahelyhez vagy tűntessük fel, hogy akkor milyen hasznos tevékenységet folytattunk (pl. nyelvtanulás, GYES stb…). Szakmai tapasztalatunkat igyekezzünk tömören, de a lehető legjobban kifejteni. Jó ötlet lehet a felsorolás. Érdemes mindig azokat a területeket kihangsúlyozni, melyek a pályázandó munkakörben is relevánsak. Ez sokszor nehéz, mert mindenre büszkék vagyunk, amin dolgoztunk, de az a leghatékonyabb, ha a HR-es azokat a tevékenységeket olvassa a CV-ben, amikre ő maga is keres embert, hisz úgy fogja érezni: pont az a munkatárs, akit keresek! Ez a lényeg: az önéletrajz a kitűnéshez szükségeltetik, a többi apróságot nyugodtan hagyjuk meg az interjúra!

A nyelvtudásnál elég, ha a nyelvet és a szintet tűntetjük fel, ugyanis a túl régen szerzett nyelvtudást általában elavultnak vehetik. Nem a papír számít, azt írjuk be, hogy milyen szinten beszélünk. Ennél jobban nem érdemes taglalni (pl. értés, hallás, beszéd…), élőben úgyis mindenre fény derül. Tulajdonságokból elég, ha a három legfontosabbat jelenítjük meg, hisz az, hogy papíron leírjuk még nem jelent semmit. A motivációs levél ad arra lehetőséget, hogy kifejtsük miért vagyunk olyanok amilyennek állítjuk magunkat. Sokan nem is gondolnák, de egy-egy érdekes hobby megemlítése kiemelheti a tömegből, és kíváncsivá teszi a HR-est. Azt sugallja, hogy nem csupán egy szuper szakmai hátterű jelöltre, hanem egyben egy érdekes-értékes kollégára is bukkant.

Formai követelmények

Az önéletrajzot fel lehet dobni és el is lehet rontani egy fényképpel. Sokan már ki is hagyják, hogy az alapján ne tudják őket diszkriminálni. Én azonban azt gondolom, hogy az önéletrajz olvasójában egy jól eltalált kép bizony szimpátiát kelthet. Mindenképp közelebb érzed magadhoz az embert, akiről nem csak szöveget látsz. A képen adjuk a lehető legjobb formánkat, de ne vigyük túlzásba! A modell kinézetű, agyonsminkelt női fotók kifejezetten taszítóak. Fehér fal előtt készült, mosolygós, és üzleties öltözetben lévő egyszerű kép a megoldás. Az írás formájában ügyeljünk a szellős tagolásra, mellyel precizitásunkat és szépérzékünket csillogtathatjuk meg. Ha egy csipetnyi egyéniséget csempésznénk bele, a formázással, egy-két színnel és vonallal trükközhetünk a kiemelésben: de ne vigyük túlzásba!

Összességében mindenkinek azt tanácsolom, hogy fordítson időt az életrajzára és mindenképpen próbálja annak a személynek a szemével nézni, akihez küldi! A cél az hogy több száz jelölt közül Nálad kiáltsanak fel: ő az, aki szinte minden elvárásnak megfelel, ő kell Nekünk! Mindössze ennyi a jó önéletrajz titka. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr144097779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elado a lakásunk · http://eladjukalakasunk.blog.hu/ 2012.02.14. 13:27:38

Soha nem gondoltam, hogy egy önéletrajzról lehet annyit írni, mint amennyit csak az elmúlt 2-3 évben olvastam. Ettől már csak az meglepőbb, manapság hány mégiscsak pocsék CV lát napvilágot.

Fruneszita 2012.02.14. 19:26:53

Arról nem is beszélve, hogy a CV hosszával simán kilökhetjük magunkat a hintából... 2 oldal után álljon meg az, akinek nincs minimum 10 év/5munkahely a háta mögött!

FejvadÁsz 2012.02.15. 18:03:48

@Elado a lakásunk: Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy az álláskeresők többsége nem fordít elég időt egy önéletrajz összeállítására. Ha mindenki csak 2 perccel többet szánna rá és átgondolná az olvasó szemszögéből, már használhatóbb CV-k születnének.

FejvadÁsz 2012.02.15. 18:05:15

@Fruneszita: Valóban, a kevesebb néha több :)
süti beállítások módosítása