Megcsörrent a telefon. Végre.

Az álláskeresés oroszlánrészén már túl vagy, kiszúrtak akár több száz jelentkező közül. A kezdeti öröm azonban hamar szorongássá válik, ha az interjúhelyzetre gondolsz. Esetleg még visszavonulót is tervezel. Ugye ismerős?

Semmiképp se ijedj meg! A legfőbb fegyvered a felkészültség legyen.

A felkészültség Neked nyugalmat ad, az interjúztató szemében pozitív első benyomást eredményez.

A legtöbb ember számára egy-egy állásinterjú komoly kihívást és stresszhelyzetet jelent. Elméletben már törekszünk egyfajta partneri társalgás kialakítására, de sokszor nehéz kiiktatni a jelöltek és a HR-esek fejéből azt, hogy egy megmérettetésről van szó, akár egy vizsgán. A saját érdekedben próbáld erről elterelni a figyelmed. A HR-es olyan pontokat és fogásokat keres a mondandóban, amelyek bizonyítják vagy megkérdőjelezik a pozícióra való alkalmasságot.

Ezeket a pontokat keresd meg Te is! Először vedd szemügyre a hirdetést. Sose menj el úgy interjúra, hogy nem tudod melyek a pozíció főbb kritériumai. Persze, egy aktív álláskeresőnél előfordul, hogy már azt se tudja mire jelentkezett. Érdemes ezért egy táblázatban összefoglalnod a pályázott lehetőségeket. Melós leírni, de ha csörög a telefon, hidd el, jól jöhet. A legtöbb álláslehetőség 2-3 fontos momentum köré szerveződik: pl. „jó angolos, kontroller, aki értékesítési területen dolgozik legalább 2 éve”. Ha behívtak, az önéletrajzod alapján szinte mindegyik fontos momentumnak megfelelsz. Az interjún is erről kell meggyőznöd őket. Gondold át mivel tudod alátámasztani hogy rendelkezel a legalább 2 éves tapasztalattal, hogy sales területen is dolgoztál stb… Érdemes átrágni azt is, hogy melyik munkahelyedről mit mesélj el, mit emelj ki és mi az amit ne hangsúlyozz. A sikereket mindenképp hangsúlyozd, a rossz munkatársi viszonyt, jobb, ha nem említed. Készülj fel arra, hogy a váltások okaira rá fognak kérdezni. Próbálj olyan indokokat mondani, amelyek Téged tűntetnek fel jó színben. Pl. Kihívásra és előlépésre vágytál. A főnököt vagy a céget ne szidjuk, mert könnyen feltételezheti az interjúztató, hogy velük is megteszed majd ugyanezt.

A további tipikus interjúkérdéseknek egy külön bejegyzést szentelek majd. A lényeg, hogy légy tisztában a céljaiddal, a gyengeségeiddel és erősségeiddel, mind erre irányulnak.

Érdemes előre informálódnod a bérsávokról. Kérdezz meg hasonló beosztású ismerősöket, vagy nézz körül a neten. Mindenképp fusd át a cég honlapját és jegyezz meg pár apróságot, ami szimpatikussá teszi a céget számodra. Az interjúztató személyét is érdemes a közösségi oldalakon felkutatni, egy-két profil igazán árulkodó lehet és találhatsz több plusz infot is az interjúztató személyéről. Például ha Te is ugyanazt a hobbyt űzöd, meg lehet említeni.

Az interjúk kritikus pontja általában a nyelvi tesztelés. 2-3 nap alatt nyilván nem lehet csodát tenni, de legalább a betöltött munkaköreid foglald össze a kért idegen nyelven. A legtöbb interjúztató a terveidről, a hobbydról fog kérdezni. Ha több időd van, érdemes belemélyedned az interneten fellelhető idegen nyelvű kérdéssorokba. Tanulj be pár ékes mondatot és le lesznek nyűgözve!

Fontos, hogy lelkileg is készülj egy-egy interjúra. Nem kell görcsölnöd, egyszerűen higgy magadban és a képességeidben és a siker nem marad el!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejvadaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr724327186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.23. 14:22:13

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
süti beállítások módosítása